Ak máte chuť na niečo sladké, svieže a trochu exotické? Tak Pavlovovej torta s mangom a kivi je presne, to čo hľadáte. Vyzerá luxusne, chutí ešte famóznejšie a máte ju hotovú do takých dvoch hodiniek. Takže, rozhodne týmto dezertom vyčarujete úsmev na tvári každej návšteve či blízkym. Nech sa páči, tu je recept od Adriany Polákové Pavlové na tortu:
Na snehové cesto budete potrebovať:
- 6 bielkov,
- štipku soli,
- 300 g kryštálového cukru,
- 1 lyžicu zemiakového škrobu,
- 2 lyžice strúhaného kokosu.
Na citrónový krém budete potrebovať:
- 3 vajíčka,
- 3 lyžice kryštálového cukru,
- šťavu z 1 citróna,
- 2 lyžice zmäknutého masla.
Na ozdobenie si pripravte:
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %),
- 2 čerstvé kivi,
- 1/2 čerstvého manga.
Snehové cesto
Do stredne veľkej misky pridajte bielky a vyšľahajte ich so štipkou soli do tuhého snehu. Potom do snehu opatrne po častiach pridávajte kryštálový cukor a šľahajte, až kým sa kryštáliky cukru úplne nerozpustia. Vznikne vám lesklý, tuhý sneh, do ktorého mixérom zašľaháte zemiakový škrob. Celkom na záver zľahka primiešajte metličkou pripravený kokos. Na plech si dajte papier na pečenie a vytvarujte si z bielkovej zmesi taký „hniezdočkový“ tvar – stred nech je trošku nižší, tam pôjde neskôr krém. Rúru si predhrejte na 200 °C. Hneď ako tortu vložíte do rúry, znížte teplotu na 150 °C a pečte približne 60 minút. Potom teplotu znížte na 50 °C a pečte ďalších 30 minút. Po dopečení rúru vypnite, pootvorte dvierka a nechajte tortu celkom vychladnúť.
Krém
Celé vajíčka, cukor a šťavu z citróna si metličkou zmiešajte v miske do hladkej zmesi. Zmes následne povarte vodnom kúpeli za stáleho miešania do zhustnutia. Krém potom nechajte vychladnúť. Do ešte vlažného krému pridajte zmäknuté maslo a dôkladne premiešajte.
Torta
Na tortu navrstvite najprv citrónový krém, potom vyšľahanú smotanu na šľahanie a nakoniec ju dozdobte kúskami kivi a plátkami manga.